Els infants i adolescents de Badalona es fan escoltar al 7è Plenari de la TIAB

10/05/2023

El passat 20 d'abril es va celebrar el 7è plenari de la Taula d'Infància i Adolescència de Badalona (TIAB). El motiu d'aquest era donar veu als infants i adolescents. L'esdeveniment es va dur a terme amb el següent lema: "Escolteu, són els nostres drets".

L'acte es va estendre des de les 17:30 fins a les 20:00 h, a l'espai Betúlia. Durant aquest temps, els infants van tenir l'oportunitat d'expressar com se senten respecte al tracte dels seus drets. Van aprofitar per parlar, també, de com els adults a vegades actuen sense tenir en compte els seus sentiments.

L’organització de l’esdeveniment té a veure amb la preocupació per la situació dels infants i els adolescents a Badalona. La defensa i la garantia dels drets dels infants i adolescents és quelcom indispensable per una societat justa.

Cal recordar que la Taula d'Infància i Adolescència de Badalona és una estructura de treball transversal i en xarxa, orientada a potenciar l’acció cooperativa entre el conjunt d’actors que treballen a la ciutat, des de diferents àmbits, i amb infants i adolescents de 0 a 18 anys. Tota aquesta estructura pren sentit al servei d’uns objectius comuns i un projecte compartit.

Per altra banda, l'informe del Baròmetre realitzat per la TIAB va deixar clar que, malauradament, a Badalona es vulneren els drets dels infants. El nostre deure com a societat és posar fi a aquestes situacions de violació dels drets dels més vulnerables. Per això creiem tan necessària l'organització de jornades com aquesta, per conscienciar, delimitar línies d'actuació i actuar en conseqüència.

A continuació, anomenarem els drets que apareixen com a destacats en la tasca de recerca del Baròmetre i exposarem exemples sobre com es vulnera cadascun d’ells.

A) Dret a tenir tot allò que és necessari per poder viure en condicions (aliments, habitatge, roba, medicines, etc.).

Alguns infants i adolescents no disposen d'una casa on viure o la que tenen no té bones condicions ni les dimensions necessàries. Tampoc disposen d'un espai o habitació propi.

B) Dret a la salut mental i a rebre atenció quan no ens sentim bé.

El nombre d’infants i adolescents amb problemes emocionals i de salut mental no para d’augmentar. Alguns dels problemes que pateixen són: tristor, nerviosisme, soledat, sentiment d’incomprensió, dificultats per concentrar-se, conductes agressives...

C) Dret al joc, al descans i a gaudir al màxim del temps lliure.

D'acord amb les dades de l'informe, el lleure no és igual per a tothom. No tots els infants i adolescents poden fer activitats a la tarda durant el curs o durant les vacances d'estiu. Moltes famílies no tenen la capacitat econòmica per pagar segons quines activitats i no hi ha beques o ajuts per sufragar el problema.

D) Dret a la participació i a poder expressar cadascú la seva opinió.

Segons el Baròmetre, molts infants no se senten escoltats pels adults. També consideren que com més petits són, menys es té en compte la seva opinió i menys se’ls deixa participar. Aquest punt en concret és el que  més es va poder combatre activament durant l’acte.

Pel que fa a l’esdeveniment com a tal, va servir per fer una crida a la societat amb la intenció de deixar de ser observadors  de la realitat i passar a ser agents actius del canvi. L’Aïda Llauradó Álvarez, vicepresidenta de la TIAB, va ser l’encarregada tant de l’obertura com de la cloenda de la sessió.

En el context actual postpandèmic les desigualtats s’estan arrelant a la societat cada vegada amb més força. Molts joves veuen el futur amb incertesa i desesperança. És important que els actors socials actuïn per frenar aquest fenomen. Establir espais crítics i de coneixement per debatre i reflexionar sobre les causes de les situacions per les quals s’estan vulnerant avui dia aquests drets dels infants i adolescents a la ciutat és vital per poder posar fi a la conjuntura de desigualtats.

Comunicació Gerència IMSP – Sergio López

Ir arriba